PERSBERICHT
17 mei 2024

Op dinsdag 30 juli wordt de 55e Editie van de Wielerronde van Steenwijk verreden. De voorbereidingen voor een nieuwe editie van de oudste profronde van Noord-Nederland, Het Spektakel van Steenwijk zijn al in volle gang. De jarenlange traditie wordt weer een groot fietsfeest. Maar een feest is pas echt een feest als je het samen viert!

Al sinds 1968 staat de vestingstad Steenwijk één dag per jaar helemaal in het teken van fietsen, met een gratis toegankelijk wielercriterium door het centrum van de stad. De wedstrijd werd en wordt traditiegetrouw ieder jaar binnen de eerste dagen na de Tour de France verreden. Grote renners uit de Tour hebben we de voorbije jaren aan de start gezien. Denk aan Joop Zoetemelk, Jean Paul van Poppel en Michael Boogerd, Tom Dumoulin en Fabio Jakobsen.

De ronde is al die jaren al een grote inspiratiebron voor jong en oud. Kleine fietsertjes vragen om een handtekening van hun grote helden, toeschouwers langs de kant zien de sportieve lichamen voorbij razen en klimmen de volgende dag zelf ook op de fiets. Veel inwoners én toeristen die verblijven in NP Weerribben-Wieden nemen een kijkje bij de ingang van Rabo Theater De Meenthe. Daar hopen ze een glimp op te vangen van de renners wanneer zij naar hun kleedkamers gaan of staan te wachten voor aanvang van de wedstrijd. Nergens anders kom je zo dicht bij de renners als in Steenwijk.

Zeker dit jaar! Zo zijn er voor deze 55ste editie plannen om het fietsen nog dichter bij de bezoeker te brengen. Denk aan Meet & Greets, zelf fietsen uittesten, een kijkje nemen in een teambus of een middag plezier maken in een fiets funpark. Wat zeker deze editie niet gaat ontbreken zijn de succesvolle Dikke Banden Race voor kinderen, een officiële Handbike wedstrijd, waarin we Olympisch en Wereldkampioen Jetze Plat al eerder aan de start hebben gezien. En na het succes van vorig jaar staat ook de Bedrijvencompetitie weer op het programma.

Een evenement als dit gaat gepaard met enorme budgetten. En al sinds de eerste amateur editie kan de organisatie rekenen op de support van het bedrijfsleven en vrijwilligers uit de gemeente Steenwijkerland. Maar zoals bij vele criteriums blijkt, is het steeds moeilijker om de organisatie van een dusdanig groot wieler-event overeind te houden. Dankzij het doorzettingsvermogen van bestuursleden van het Spektakel van Steenwijk is het tot nu toe keer op keer gelukt de ronde in de benen te houden. En dat terwijl veel criteriums in Nederland al een stille dood gestorven zijn. Met deze 55ste editie hoopt de organisatie wederom een uniek evenement neer te zetten in samenwerking met de vele betrokkenen, stakeholders, ondernemers en inwoners van het bruisende Steenwijkerland.

Wilt u meer weten of een bijdrage leveren volg het wielerspektakel dan via www.hetspektakelvansteenwijk.nl

Foto's Spektakel van Steenwijk 2023
‘Zonder sponsors geen Spektakel’