Het laatste podium in Steenwijk in 2019, met links (derde) Bauke Mollema, winnaar Dylan van Baarle, en rechts Dylan Groenewegen (tweede). Wielercomité Steenwijk ©

Wielercomité werkt aan 53e editie Spektakel van Steenwijk Steenwijk – Steenwijk mag zich op dinsdag 2 augustus verheugen op een wielerspektakel onder de Sint Clemens. En dat betekent, na twee jaar afgelasting door corona, dan toch de 53e editie. ‘We zijn als wielercomité druk aan het brainstormen, om een mooi programma op deze dag te presenteren’, zegt Meine Seinen.

‘Een nieuwsbrief naar onze sponsors eerder dit jaar heeft duidelijk gemaakt dat iedereen wel toe is aan een verzetje komende zomer. Bedrijven willen ons opnieuw steunen. Ook zijn we druk op zoek naar nieuwe sponsors.’

De blikken van het comité zijn vanaf vandaag gericht op de Giro d’Italia en straks in de zomerperiode op de Tour de France. ‘Uiteraard hebben we wel namen in ons hoofd van renners die we graag aan het vertrek willen hebben.

Dat hangt uiteraard wel af van beschikbaarheid van renners en het budget dat we straks hebben.’ Het wielercomité wordt gevormd door Roelof Groen, Roel Kreulen, Wim Stapel, Gerard Ymker en Meine Seinen.

‘Renners op verlanglijstje’

De laatste winnaar in Steenwijk Dylan van Baarle liet zich goed zien in het voorjaar. ‘Magistraal was de manier waarop hij won in de klassieker van Parijs naar Roubaix. In de Ronde van Vlaanderen reed hij al heel goed. Nog een keer naar Steenwijk? Ja, zou iets kunnen zijn.’ Bauke Mollema is altijd een graag geziene gast in Steenwijk. ‘Thymen Arensman is ook een leuke talenvolle renner. Die gaat in de Giro aan de slag voor zijn kopman Romain Bardet. Dar verwacht ik veel van. Andere renners die hier niet zouden misstaan, zijn bijvoorbeeld  Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Remco Evenepoel. Van der Poel rijdt de Giro en waarschijnlijk geen Tour de France begreep ik. Dat kan het voor ons iets eenvoudiger maken om hem naar Steenwijk te halen.’ Op de erelijst van Steenwijk prijken de namen van grote kampioenen. Zoals die onze van onze landgenoten Gerrie Knetemann, Henk Lubberding, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Jan Raas, Jean-Paul van Poppel, Gerrit de Vries, Michael Boogerd, Bauke Mollema en Tom Dumoulin in 2017. Het jaar waarin hij de Giro won. En ook tal van buitenlandse winnaars. Denk aan Francesco Moser, Viatsjeslav Ekimov, Erik Zabel, Mario Cipollini, Levi Leipheimer, Alessandro Petacchi, Robbie McEwen, Thor Hushovd, Svein Tuft, Tony Martin, en Alexander Kristoff.

Tekst: Don van der Veen

Het Spektakel van Steenwijk gaat door
Dikke Banden Race op 2 augustus