Steenwijk „Het is heel bijzonder dat een kleine plaats als Steenwijk nog altijd een wielerronde als het Spektakel van Steenwijk heeft. Om heel veel redenen ontzettend belangrijk om dit evenement in de benen te houden.” Meine Seinen en Roel Kreulen – al jaren lid van het Wielercomité – slaan nog geen alarm, maar trekken wel nadrukkelijk aan de bel. Hun dringende oproep aan ondernemend Steenwijkerland is: „Ondersteun dit unieke spektakel.”

„Zonder sponsors geen spektakel, zo simpel is het”, stelt Meine Seinen. „De sponsors dragen het evenement voor 90 procent. De gemeente Steenwijkerland ondersteunt ons op allerlei manieren, maar het overgrote deel van de financiering komt bij de ondernemers vandaan.”

Roel Kreulen vult aan: „Het is belangrijk om de continuïteit erin te houden. Het betreft dit jaar de 55ste editie. Eigenlijk had het de 57ste editie moeten zijn, maar in coronatijd hebben we er twee gemist. Je ziet in den lande dat als je één jaar wilt overslaan, dat de doodsteek voor je wielerronde is. Zodra je de stekker er uit haalt, komt het nooit meer terug. Daarvan hebben we elders in het land voldoende voorbeelden gezien.”

Last van inflatie

In Steenwijk kan de organisatie rekenen op een grote groep vaste sponsors die elk jaar van de partij zijn. Dat neemt niet weg dat nieuwe sponsors nodig zijn. „Mensen denken vaak dat de renners die we contracteren steeds duurder worden, maar dat is zeker niet het geval. Nederlandse (sub)toppers vragen hetzelfde bedrag als in 2014. Natuurlijk, als er een winnaar van de Tour de France of Giro d’Italia vastgelegd kan worden – zoals Tom Dumoulin in 2017 – zit daar een ander prijskaartje aan.”

Met name de kosten om het evenement te kunnen organiseren zijn fors toegenomen, zo blijkt. Kreulen: „Denk aan het inhuren van mensen en materialen en de opbouw van het parcours, deze kosten zijn fors hoger dan een paar jaar geleden. Iedereen heeft te maken met inflatie, wij ook.”

Breed publiek trekken

De organisatie maakt, in het kader van de maatschappelijke betrokkenheid, elk jaar ook gebruik van de diensten van de Noordwestgroep. Die verricht verschillende hand- en spandiensten.

De Wielerronde in Steenwijk is het oudste profwielerevenement van Noord-Nederland. „Er zijn nog maar een paar plaatsen die een dergelijke wielerronde hebben”, zegt Seinen, al 18 jaar lid van het Wielercomité.

Het Spektakel van Steenwijk is voor ondernemers het grootste netwerkevenement van het jaar, maar Seinen benadrukt dat de Wielerronde zeker niet alleen bedoeld is voor ondernemers en sponsoren. „Het is voor een breed publiek aantrekkelijk. Er zijn veel meer activiteiten dan alleen de profkoers zelf. Denk aan de dikke banden race voor kinderen en een wedstrijd voor handbikers.”

Nieuw dit jaar: Qmusic The Party 4 uur fout, die dinsdag 30 juli voor muzikaal spektakel zorgt tussen 20.00 en 24.00 uur bij De Meenthe, waar ook de start en finish is. „Vrij toegankelijk voor iedereen. Dus dat wordt een extra feestje. We willen ons nadrukkelijk ook op de jeugd richten.”

Om vakantiegasten attent te maken op het bestaan van de Wielerronde, wordt geflyerd op de campings in de omgeving. Het Wielercomité hoopt 30 juli op veel publiek. „Het weer speelt daarbij een belangrijke rol. De afgelopen twee jaar was het óf regenachtig, of te warm. Droog, niet te warm, maar wel met een lekker zonnetje zou perfect zijn.”

Lees meer in de Steenwijker Courant

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Mediahuis Noord

55ste editie Wielerspektakel Steenwijk
Lekker sportief in de vakantie! Doe mee met de Dikke Banden Race